Trends σημαίνει τάσεις. Τι είναι και ποιός τις δημιουργεί; - OTEAcademy
Main Image

BLOG

Trends σημαίνει τάσεις. Τι είναι και ποιός τις δημιουργεί;

01 Ιουλίου 2022
article photo

Τι είναι η τάση;

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σήμερα από το σπίτι, είναι μια τάση. Οτιδήποτε υιοθετούμε σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο για μία ή περισσότερες χρονιές, είναι τάση. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να φοράμε αυτές τις διάσημες, άσχημες αλλά άνετες σαγιονάρες- ξέρετε ποιές- ή να δουλεύουμε σ’ ένα γραφείο με άλλους άγνωστους επαγγελματίες από άλλες εταιρίες. Κάποτε θα ακουγόταν τρελό, αλλά σήμερα…είναι τάση!

Στις επιχειρήσεις, μια τάση μπορεί να μεταφράζεται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση της αγοράς. Το ίδιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια πλατφόρμα ή μια υπηρεσία μπορεί να είναι τάση για ένα χρονικό διάστημα, να αποκτήσει εξαιρετική δημοτικότητα στους χρήστες και να δημιουργήσει νέες οδούς επέκτασης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές παλαιότερες τάσεις που ήρθαν και έφυγαν παρακάτω.

Παλιές τάσεις που χάθηκαν

The Mannequin Challenge: Χιλιάδες βίντεο με ανθρώπους που στέκονται ακίνητοι. Υπήρχαν σχολεία χιλιάδων ατόμων που έφτιαξαν βίντεο που είχαν εκατομμύρια προβολές. Ποιος έχει πια χρόνο γι’ αυτό; Ευτυχώς κανείς.

Το “Keep calm and…” ήταν παντού!  Κούπες, τοίχοι, ρούχα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε επιτέλους να μείνουμε ήρεμοι και να ξέρουμε ότι έχει εξαφανιστεί για πάντα.

Τάσεις τεχνολογίας που επιστρέφουν

Έχουμε μπει για τα καλά στη γενιά Z, μια γενιά που λατρεύει όλα τα “vintage” τεχνολογικά gadgets που βρίσκει στην αποθήκη του σπιτιού. Η άρνησή τους να έχουν iPhone ‘σαν το κοπάδι’, κάνει την γενιά Ζ να στραφεί σε παλαιότερες τεχνολογίες. Τα flip phones, τα ενσύρματα ακουστικά, και οι βιντεοκάμερες είναι μερικά από τα αντικείμενα λατρείας.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι Gen Z μπορεί να συναντιούνται σε κόσμους εικονικής πραγματικότητας, ή να απολαμβάνουν ταινίες με επαυξημένη πραγματικότητα. Η εποχή μας τα έχει όλα!

Ποιος δημιουργεί τις τάσεις;

Είναι απλό: οι τάσεις διαδίδονται από τους ανθρώπους. Είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για διασκέδαση, είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από κερδοφόρες ομάδες μάρκετινγκ, η γραμμή εκκίνησης είναι η ίδια. Το να συμμετέχεις σε μια τάση σημαίνει ότι ανήκεις, ότι είσαι μέρος κάποιου συνόλου. Ακριβώς αυτό δηλαδή που λαχταρά η ανθρώπινη φύση.

Τάσεις που μας ωφελούν

Είναι όλες οι τάσεις κακές; Σίγουρα όχι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι τάσεις είναι χρήσιμες. Η παρακολούθηση των τάσεων σε επαγγελματικό επίπεδο είναι πολύ καλή αν κάποιος επιθυμεί να επιμορφωθεί και να διατηρήσει την “αγοραστική του αξία”.  Σε προσωπικό επίπεδο, η ενημέρωση για τις τάσεις είναι σημαντική για την επικοινωνία με τους νεότερους συναδέλφους ή τα παιδιά!

Η κατανόηση των τάσεων σε διάφορους κλάδους μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για το τι είναι πολύτιμο την επόμενη μέρα, όταν μια τάση εκλείψει, ή δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία.

Ο Ιούλιος είναι αφιερωμένος στις τάσεις, παλαιότερες και σημερινές. Μείνετε συντονισμένοι για εβδομαδιαίες αναρτήσεις σχετικά με τις τάσεις από διαφορετικές δεκαετίες, καθώς και τις τρέχουσες τάσεις στον κόσμο της τεχνολογίας και της επαγγελματικής ανάπτυξης.

Νατάσσα Πέϊογλου
Content Creator @OTEAcademy

ΠΙΣΩ