Main Image

Η σημασία του κινήτρου στην προσωπική και επαγγελματική μας επιβίωση

Η σημασία του κινήτρου στην προσωπική και επαγγελματική μας επιβίωση

08 Φεβρουαρίου 2018
article photo

Της Θωμίνας Βοζίκη


“Τι αλλάζει;”

Το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει. Οι ρυθμοί στην εργασιακή καθημερινότητα, την τεχνολογία, οι μεταβολές στο περιβάλλον, την οικονομία και την πολιτική επηρεάζουν την προσωπική μας ζωή. Είναι δύσκολο για τον καθένα από εμάς να συνειδητοποιήσει όσα γίνονται γύρω του και να προσαρμοστεί σε αυτά. Η διαδικασία της αποδοχής μιας αλλαγής χρειάζεται χρόνο και περνάει από διάφορα στάδια. Ένας τρόπος να διαχειριστούμε τις αλλαγές είναι η διαρκής αναζήτηση του εαυτού μας και η κατανόηση των καταστάσεων στις οποίες βρίσκεται ο καθένας στην εκάστοτε στιγμή της ζωής του.

“Τα μονοπάτια”

Αναζητώντας τα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν στις σωστές αποφάσεις, διαπιστώνουμε ότι η συνήθης αντιμετώπιση της αλλαγής ξεκινάει με φόβο σχετικά με όσα συμβαίνουν αλλά και άρνηση να δούμε τι πραγματικά υπάρχει πίσω από αυτά. Οι αντιστάσεις μας υψώνονται, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο. Εν συνεχεία, ερευνούμε την κατάσταση και αποφασίζουμε αν θα ακολουθήσουμε την αλλαγή ή θα παραιτηθούμε εντελώς από την προσπάθεια. Αν τελικά, πορευτούμε προς την αλλαγή, τότε ο δρόμος θα είναι μεγάλος ως προς την πλήρη αποδοχή και ταύτιση με το καινούριο.

“Αυτό το κάτι

Δεδομένων των διαρκών κύκλων της αλλαγής στο περιβάλλον γύρω μας, χρειαζόμαστε “κάτι” που να θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε σε όσα μας συμβαίνουν καθημερινά και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτό το “κάτι” είναι το κίνητρο. Εσωτερικό ή εξωτερικό δίνει ζωτικότητα στις αποφάσεις και μας παρωθεί να πραγματώσουμε τον σκοπό που έχουμε θέσει.

Τα κίνητρα μπορεί να αφορούν εσωτερικές αιτίες συμπεριφοράς, όπως ένστικτα, ανάγκες, ορμές, προθέσεις, επιθυμίες, εσωτερική ικανοποίηση, ενδιαφέρον, περιέργεια κ.α. Για παράδειγμα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ικανοποιεί την εσωτερική επιθυμία αυτού που τη μαθαίνει να μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τους ντόπιους σε μια ξένη χώρα. Παράλληλα, οι ανθρώπινες συμπεριφορές μεταβάλλονται αναλόγως εξωτερικών αιτιών, όπως επιβραβεύσεις, επιδοκιμασίες, αποδοκιμασίες, ενίσχυση κ.α. Για παράδειγμα, η θετική ανατροφοδότηση και η οικονομική επιβράβευση ενός επιτυχημένου project λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση της αποτελεσματικής εργασίας.

Ο καθένας από εμάς αναζητά τα κίνητρα που θα τον οδηγήσουν να ικανοποιήσει όσες περισσότερες από τις ανάγκες του, ανεβαίνοντας τα επίπεδα στη γνωστή πυραμίδα του Maslow* (1943), με στόχο κάποια στιγμή να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση.

“Εμπόδια αλλά και λύσεις”

Τα εμπόδια στην προσωπική αναζήτηση για την αυτοπραγμάτωση είναι πολλά. Συμφέροντα και απόψεις που συγκρούονται, πολιτικές που δύσκολα αλλάζουν, η διάσταση του χρόνου, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κάποια από αυτά.

Οι προτεινόμενες λύσεις ποικίλες και ενδεχομένως γενικές και αντικρουόμενες. Μια αρχή, παρόλα αυτά, θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε που βρισκόμαστε εμείς σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ποιο είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας; Με βάση αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα οργανωμένο πλάνο, να σκεφτούμε δημιουργικές ιδέες, αλλά κυρίως να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες που θα μας ενδυναμώσουν και θα μας προετοιμάσουν για τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στους στόχους μας.

“Τα αληθινά κίνητρα”

Η ανακάλυψη του κινήτρου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλες οι πράξεις που κάνουμε, έχουν κάποιον αντίκτυπο, ο οποίος εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνουμε. Επομένως, αν παρατηρήσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε στην επιθυμητή κατάσταση, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε και τα αληθινά κίνητρα. Όπως είναι φυσικό, τείνουμε να αποφεύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αποφεύγοντας συμπεριφορές που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, ενώ αντίθετα ενθαρρύνουμε εκείνες τις πράξεις που θα έχουν θετικό επακόλουθο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κινήτρων είναι ότι διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποιος μπορεί να εκτιμά θετικά, αυτό που άλλος το θεωρεί τροχοπέδη.

“Μαζί”

Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις στη ζωή μας, θα ήταν καλό να έχουμε παρέα σε αυτή την αναζήτηση. Κάποιον που θα εμπιστευόμαστε, θα μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και την απαραίτητη ανατροφοδότηση. Σημαντικό είναι να είμαστε ανοιχτοί στην ανατροφοδότηση και να μάθουμε να τη ζητάμε αλλά και να την ακούμε προσεκτικά. Χτίζοντας ανθρώπινες σχέσεις και αξιολογώντας τις επιλογές των κινήτρων και των πράξεων μας, κάνουμε σταθερά βήματα προς την ισορροπία του εαυτού μας.

Το κίνητρο είναι ο αρωγός της αλλαγής. Ο δρόμος, ίσως, να φαίνεται μακρύς με πολλά εμπόδια, αλλά με κατάλληλη εσωτερική επεξεργασία, ο καθένας μπορεί να φτάσει στον στόχο του.

*Πυραμίδα του Maslow
ΠΙΣΩ